Saçkıranın bulaşıcı özelliği yok ama sebepleri belli

Saçkıran, bağışıklık sistemi hastalığı olarak tanımlanır. Bağışıklık sistemi hastalıklarında, henüz bilinemeyen bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi, kendi hücrelerini yabancı olarak algıladığından, kendi hücreleri ile savaşa girişir. Bunun sonucunda, kıl kökleri etrafındaki lenfosit adı verilen hücreler, sitokin adındaki kimyasalları salgılar. Bu durum, saçlarda dökülmelere neden olur.

Saçkıran, tıpta alopesi areata olarak adlandırılan bir durumdur. Kişinin yediği besinlerle ilgili olmayan durum, genellikle stresli bir dönem sonrasında başlayabilir. Çeşitli nedenleri olabilir, ama en başındaki neden, sıkıntı ve strestir. Saçkıranların sebebi yüzde 95’i strestir, açıklamasını yapan Kerem Baykal, tiroid hastalıkları veya bir başka hastalıklar da neden olabilir. Her yaşta ve her cinste gözükebilir. Saçlar, para dediğimiz yuvarlak şekilde dökülür. Daha ilerleyen vakalarda, saçın tamamı dökülebilir. Çok daha ilerleyen vakalarda vücudun tüm tüyleri dökülebilir, dedi.



DÖNGÜ ŞEKLİNDE DEVAM EDER

Bu rahatsızlık saçlı deride, kaşlar, sakal bölgesi, kirpikler ve vücudun diğer kıllı bölümlerinde görülebilir. Hastalık sıkça tekrarlandığından, hastaların yaşam kaliteleri olumsuz olarak etkilenmektedir. Rahatsızlıkta, önce saçlar ani bir şekilde dökülür, daha sonra bölgede genişleme meydana gelir. Sonra saçların döküldüğü yerde beyaz, gri renkte saçlar çıkmaya başlar. Döngü bu şekilde devam eder. Bir yandan dökülmeler, diğer yandan yeniden çıkan saçlar, şeklinde sürekli tekrarlanır.

BULAŞICI BİR ÖZELLİĞİ YOKTUR

Başlangıçta belirgin bir özelliği olmadığından, çoğunlukla berbere gidişlerde fark edilebilir. Bu rahatsızlık, saçın büyümesini durdurarak, saçın kökünden ayrılmasına neden olur. Korunma yolu yoktur. Bir kişi saçkıran oluyorsa, sıkıntının ve stresin neden olduğunu bilip ona göre önlem almalıdır. Antidepresanlar kullanmalı ve durduk yere kendini üzmemelidir. Ama ilk defa olacak birisi için ‘şunu yapmayın’ diyemiyoruz. Mantarlara bağlı saç dökülmeleri vardır. Halk arasında buna da saçkıran diyorlar; ama esasında saçkıran değildir. Saçkıran, kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Halk öyle zannediyor ama bulaşıcı değildir. Kişi, ‘Acaba bana da bulaşır mı, kuaföre gittim taraktan mı bulaştı’ gibi soruları kendine sorabilir.

ÇEŞİTLİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ MEVCUT

Saçkıranın, ilerlemesine bağlı olarak çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Eğer saçların büyük çoğunluğu dökülmüşse, saç mezoterapisi en etkili yöntemdir. Onun dışında ışın tedavileri ve ağızdan hap tedavileri var.

0 yorum: