Saçkıran nedir?

Saçkıran nedir?
Saçkıran; Yıllarca devam edebilecek bir süreklilikle saç kaybına neden olan bulaşıcı karakterde olmayan cilt hastalığıdır. Yuvarlak para büyüklüğünde yer yer ya da yaygın olarak bütün vücudu kaplamış halde olabilen saçkıran çoğunlukla sadece saç ve sakal bölgesini etkiler. Etkilediği alanda tüyler dhil bütün saç ve benzeri yapıların dökülmesine neden olur bu yüzden saçkıranın etkilediği alanlar pürüzsüz ve parlak görünümdedir. Toplumun %5 ini hayatlarında en az bir kere etkilemiş olan saçkıran halk arasında çok iyi bilinir. Her ne kadar bir tür mantar hastalığı olarak bilinse de saçkıran aslında bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır.


Saçkıran kimlerde görülür?
Her iki cinsiyette de görülebilen saçkıran erkeklerde bayanlara nispeten daha fazla rastlanır. Ancak bu rastlanma oranı iki cinsiyet arasında çok belirgin değildir. Diğer yönden saçkıran toplumdaki çocuklar ve ergenlerde yetişkin ve yaşlılara göre daha fazla görülür. İlginç olan ise saçkıran görülen kişilerin ailelerinde de saçkıran görülme oranının artıyor olmasıdır. Yda paralel olarak ailenizde saçkıran görüldüyse sizde de saçkıran görülme riski vardır. Vücudun bölgelerinde yoğun kıl bulunan kafa, kirpik, ense, kaş ve erkelerde yüz bölgesinde saçkıran diğer bölgelere göre daha fazla görülür. Saçkıranın demografik özelliklerle(ırk) bir alakası yoktur. Yani dünyanın bütün milletlerinde görülebilir.

Saçkıranın nedenleri nelerdir?
Saçkıran hatalığının nedenleri bilinmemektedir. Ancak bir tür otoimmün hastalık olduğu bilinmektedir. Buradan hareketle hastalığa neden olan etken bizzat vücudun savunma sistemidir. Bilinmeyen bir sebeple vücudun savunma sistemi kıl köklerine saldırır ve kıl köklerini harap ederek saç veya kılların kaybedilmesine neden olur. Yapılan araştırmalarda saçkıranın bir hastalıkla ilişkisi saptanamamıştır aksine saçkıran sağlam kişilerde süreğen hastalığı olan kişilerden daha fazla rastlanmaktadır. Ancak bazı hastalıkların ilk evrelerinde saçkıran da tetiklenir örneğin atopik egzama, astım, nazal alerji, otoimmün hastalıklardandır.

Saçkıranın belirtileri nelerdir?
Herhangi bir ön belirti göstermeyen hastalık aniden ortaya çıkar. Saçkıran; değişik büyüklüklerde mükemmele yakın yuvarlaklıkta daireler şeklinde kıl veya saç kaybıyla anlaşılır. Hastalığın ilk evrelerinde saç ve kıl kaybıyla birlikte hafif kaşıntı görülebilirse de genelde kaşıntı söz konusu değildir. Saçkıran hastalığının belirtileri görseldir.

2 yorum: